Work travel blog

#2 Work Travel Vibes van Yasmine Esser

Dit keer spreek ik met Yasmine. Zij deelt haar work/travel balance met ons en waarom zij zich een dief in haar eigen portemonnee vindt.

Wie ben jij en wat doe jij voor werk?

Ik ben Yasmine Esser en ik werk sinds 1,5 jaar als freelance (eind)redacteur en content manager. Ik heb een aantal vaste opdrachtgevers waaronder Libelle, De Volkskrant en Harper’s Bazaar en ik schrijf voor hen over werk en carrière, persoonlijke ontwikkeling en reizen. Een topcombi vind ik zelf!

Hiervoor werkte ik zo’n 8 jaar in loondienst als redacteur en redactiechef. Op een gegeven moment wilde ik een andere baan. Ik zag freelancen eigenlijk een beetje als een tussenoplossing. Een plan B, waar ik mee zou stoppen als ik mijn droombaan had gevonden. Toen wist ik nog niet dat je als freelancer je eigen droombaan creëert! Ik zou nu echt niet meer anders willen, want ik vind het echt fantastisch om eigen baas te zijn.

Mijn volgende missie is om aan iedereen die droomt over een carrière als freelance journalist te laten weten hoe leuk het is, en dat het wél haalbaar is (veel mensen denken dat ze er toch nooit tussenkomen of dat er geen droog brood mee te verdienen valt, maar dat hoeft echt niet zo te zijn). De komende tijd wil ik me hier meer in verdiepen en kijken hoe ik deze boodschap het beste kan overbrengen en hoe ik anderen hiermee kan helpen. Een e-book, online cursus, ik ben hier lekker over aan het fantaseren. Ook een heel leuke fase!

Hoe ziet een standaardweek er bij jou uit?

In een gemiddelde week werk ik op maandag en dinsdag als eindredacteur voor de website van Libelle. Dat betekent dat ik de artikelen check op spelling en inhoud, maar ook dat ik pakkende koppen verzin en artikelen inplan op Facebook en Twitter. Op woensdag en donderdag werk ik voor volkskrant.nl/werken. Hiervoor schrijf ik over werken en carrière, waardoor ik vaak interviews heb met experts, denk aan hoogleraren, psychologen, coaches. Maar ook bijvoorbeeld leidinggevenden en ceo’s van grote bedrijven over leidinggeven op afstand of de toekomst van het kantoorleven na de coronacrisis. Op vrijdag werk ik om de week voor de Volkskrant of voor Harper’s Bazaar online. Hiervoor spreek ik inspirerende, ambitieuze vrouwen, maar schrijf ik ook over reizen en soms ook over fijne beautytips. Daarnaast schrijf ik geregeld reisverhalen voor het printmagazine Libelle en af en toe nog een commerciële klus tussendoor, zoals een advertorial.

Yasmine Esser in Paros Griekenenland

#worktravelvibes

Ga je vaak op vakantie of verblijf je voor langere periodes in het buitenland?

Ik ben eigenlijk niet zo van het lange reizen. Vorig jaar ben ik een maand naar Japan en de Filipijnen geweest, ontzettend vet! Maar dat was ook meteen mijn langste reis ooit haha. Ik vind het eigenlijk leuker om veel korte tripjes te maken. Bijvoorbeeld semi-spontaan een lang weekend naar Madrid, zoals ik in februari deed. In mijn ideale leven zou ik elke maand wel een weekend weg gaan.

Mensen in mijn omgeving denken op een of andere manier dat ik altijd op vakantie ben, maar dat komt gewoon omdat ik vaak een relatief korte tripje doe. Dan zeggen ze ook: “Gaan jullie (mijn vriend en ik) nou alweer weg?” Ik vind dat eigenlijk zo’n stomme opmerking, alsof het je niet gegund is ofzo, maar misschien til ik hier te zwaar aan hoor en is het mijn eigen calvinistische instelling die getriggerd wordt. In ieder geval probeer ik me daar niet meer voor te verontschuldigen, maar voortaan te zeggen: “Ja! Leuk hè!”

Hoe bepaal jij je vakantiedagen?

Toen ik in loondienst was had ik maar 20 vakantiedagen per jaar, die probeerde ik altijd heel strategisch in te plannen. Bijvoorbeeld rond nationale feestdagen, zodat je er het meeste aan hebt.

Tegenwoordig ben ik eigen baas en bepaal ik dus zelf hoeveel vrij ik neem. Vorig jaar ben ik daarom een maand lang op reis gegaan, dat had niet gekund als ik geen freelancer was. Toch moet ik zeggen dat ik me dit jaar ook een beetje een dief van mijn eigen portemonnee voel als ik vrij neem, omdat een dag niet werken, een dag geen geld verdienen is. Waarschijnlijk komt dit doordat ik niet naar het buitenland ga dit jaar… door corona ben ik dit jaar dus nog nauwelijks vrij geweest. Hopelijk kan ik volgend jaar weer veel tripjes maken.

“Ik vind het gewoon leuker om mijn geld uit te geven aan ervaringen dan aan kleding en spullen.”

Yasmine Esser

Redacteur & content manager voor o.a. De Volkskrant en Harper’s Bazaar

Spaar jij voor vakanties?

Mijn vriend en ik wisten al heel lang dat we naar Japen wilden, een duur land. We besloten hier dus bewust voor te gaan sparen. We maakten het leuk door bijvoorbeeld spullen te verkopen op marktplaats en het geld opzij te zetten. Ook financiële meevallers gingen naar de speciale spaarrekening. Uiteindelijk hadden we een flink bedrag gespaard en hebben we in een maand tijd dan ook alles kunnen doen wat we wilden. Voor andere (kortere) vakanties spaar ik tot nu toe niet speciaal. Ik spaar wel iedere maand sowieso wat geld en vaak gebruik ik dat dan deels weer om van op vakantie te gaan. Ik koop verder bijvoorbeeld nauwelijks kleding, ik vind het gewoon leuker om mijn geld uit te geven aan ervaringen dan aan kleding en spullen.

Hoeveel keer per jaar ga jij op vakantie?

Dit jaar ben ik naar Madrid geweest en twee keer een lang weekend weg in eigen land. Vorig jaar maakten we de reis naar Japen en de Filipijnen en ben ik ook naar Genève, Sevilla, Kreta en München geweest.

Het verschilt een beetje per jaar, maar we hebben wel wat ‘vaste vakanties’. Zo maken we rond kerst altijd een stedentrip, omdat we de kneuterige kerstsfeer helemaal geweldig vinden haha. En in het voorjaar vaak een korte stedentrip, liefst in combinatie met iets zonnigs (ik hou van de stad + strand combi, zoals Valencia, Nice, Barcelona). En in een gemiddeld jaar gaan we vaak in september/oktober weg, iets van twee weken.

Wat zijn de dingen die jij doet zodat jij OP vakantie goed kan genieten?

Oh hier ben ik heel slecht in, ik ben altijd vrij gestrest voordat ik vertrek, omdat ik nog allerlei dingen moet afronden. Hoe vaak ik wel niet ’s nachts mijn koffer heb ingepakt of héél vroeg ben opgestaan om nog schoon te maken… dit is nog een verbeterpunt voor mij haha.

Wat is voor jou vakantiegevoel?

Als ik een vliegvakantie doe, begint het vakantiegevoel al op Schiphol, ik vind het helemaal leuk daar. Ga het liefst ook vroeg erheen, zodat ik nog een lekker boek kan kopen en een stapel tijdschriften en ergens koffie kan drinken.

Verder denk ik vooral heel veel horeca. Terrasjes, ergens koffiedrinken, borrelen en dan lekker uitgebreid eten. Het vakantiegevoel is ontspanning, maar dat doe ik ook door dingen te bekijken, culturele uitstapjes te maken en een land/ cultuur leren kennen. En veel boeken en tijdschriften lezen.

Wat is jouw ultieme tip om in het vakantiegevoel te komen?

Bedenk wat je graag doet en doe dit gewoon op een normale weekenddag. Ga bijvoorbeeld ontbijten buiten de deur of bezoek een museum. Het hoeft trouwens niet per se iets te kosten. Je kunt ook je keukentafel inrichten als leestafel met wat bladen die je nog wil lezen of de krant, lekker lounge muziekje erbij, zet koffie (misschien wel met taart erbij, doe eens gek).

Heerlijk!

Oh en wat ik ook leuk vind om te doen is een borrelavond thuis in een landthema. Bijvoorbeeld Griekenland en dan allemaal Griekse hapjes eten, ouzo drinken en aansluitend een film kijken die zich in Griekenland afspeelt. Bijna elk land leent zich wel voor zo’n thema-avond.

Sky is the limit. Als je overal heen zou kunnen vliegen zonder dat je zorgen hoeft te maken over werk/geld of gezondheid, waar zou je dan naar toe willen reizen en waarom?

Kaapstad staat al heel lang op mijn lijstje, lijkt me heel bijzonder en heerlijk om heen te gaan in de winter. Singapore lijkt me ook heel vet, en dan combineren met Maleisië of Thailand. Dit jaar zouden we naar Kroatië gaan, maar dat ging niet door. Hopelijk kunnen we hier volgend jaar heen. Maar oh er zijn nog zoveel plekken die ik zou willen ontdekken.

Mijn twee favoriete vakantielanden zijn toch wel Griekenland en Spanje. Ik vind het echt fantastisch om te eilandhoppen in Griekenland, alles is er zo mooi en fotogeniek, niet normaal gewoon. En lekker eten en aardig mensen natuurlijk. En ergens denk ik dat ik in een vorig leven een Spanjaard was haha, ik hou heel erg van het Spaanse ritme. Laat eten, eindeloos borrelen. De taal klinkt ook fantastisch! Misschien toch een keer een cursus Spaans doen…

Wil je meer weten over Yasmine en haar leven? Volg haar dan op Instagram

Treat Yourself to more travel vibes